Spaghete cu cerneala de sepie si dovlecel

Da, ati citit corect! Spaghetele cu cerneala de sepie sunt delicioase, numai culoarea este usor ciudata, de zici ca s-ar potrivi mai bine pentru adolescentii emo fara pofta de mancare, pentru ca in mod sigur asa ii poti convinge sa manance.

Prima data cand am gatit aceste spaghete am fost doar curioasa, mai ales ca am langa mine un pretentios care e mai necredincios decat Toma atunci cand vine vorba de tot de inseamna peste si vietati marine. Au mers de minune cu un sos din rosii, ciuperci si ceapa si coloritul lor neobisnuit isi face simtita prezenta in farfuriile noastre macar de cateva ori pe an.

De cand cu organizarile si reorganizarile la Carrefour stiu ca pot gasi cu usurinta doua marci diferite pentru pastele astea delicoase la raioanele cu specialitati/gourmet, pe langa produsele bio. Si, cum se intampla de obicei, nu se poate sa nu te loveasca inspiratia daca tii musai sa urmaresti bloguri culinare, asa cum s-a intamplat si in cazul meu.

Inspiratia vine de aici:  Squid Ink Pasta with Pumpkin, Sage and Browned Butter ( paste cu cerneala de sepie, dovleac, salvie si unt caramelizat )

Pentru cei care nu le au cu engleza, reteta pe scurt: dovleacul copt pe post de recipient, untul se caramelizeaza usor cu salvia pentru aroma, pastele se fierb si se amesteca cu untul, totul este servit in mod artistic si chinuit.

Nu sunt invatata sa gatesc cu salvie si nici nu am idee daca in bucataria catalana se foloseste asa ceva, mai ales la nivelul bucataritului comun, ca nu ma gandesc la restaurantele de lux. Oricum, pana si cu mararul e o adevarata aventura, asa ca folosesc ce se gaseste din belsug, adica patrunjel, foi de dafin si rozmarin.

Cum am gatit eu:

1. Am taiat 200 g de dovleac in cuburi de 2 cm. Aceste cuburi le-am  tavalit bine prin ulei de masline, putin usturoi zdrobit(3-4 catei mari) si sare. Dupa care le-am lasat sa se patrunda bine la cuptor, pana cand s-au inmuiat bine si rumenit nitel.

2. Am pus la cale si cateva legume: 1 ceapa mica, o bucata de praz cat un deget de lunga(partea mai verde), o jumatate de ardei verde  – taiate cuburi – si 1 morcov mic taiat fideluta. Cea mai buna leguma a fost ceva bacon, vreo 50 g, taiat cubulete. Toate au fost azvarlite in tigaie si scazute innabusit cu 2-3 linguri de ulei de masline, sare, piper si patrunjel.

3. Cat se gateau cele de mai sus am pus si pastele la fiert, numai bune usor al dente, dupa reteta.

4. Prezentarea e importanta, dar gustul si mai si, asa ca am amestecat temeinic 1+2+3. Am scos doua farfurii, am pus un strat de paste, am ascuns o felie de cascaval si am acoperit cu paste. Am repetat si pentru a doua farfurie. Si-am papat bine si cu intentia de a repeta experienta. No, sa aveti pohta! Ca poza n-am cu mancarea.

Leave a Reply