Din farmecul unui loc nou face parte si descoperirea de magazine noi si, atunci cand esti in alta tara, si de obiceiuri noi. Daca anul trecut am locuit aproape de mare – sa zicem 15 minute de mers la pas, anul acesta ne-am mutat ceva mai in interiorul peninsulei, in Sabadell. Am experimentat si prima ninsoare aici si temperaturi mai scazute de 10 grade. Si am putea spune, in spirit de gluma, ca ne intalnim cu mai multi catalani si mai putini spanioli.
Programul magazinelor in zona respecta programul de fiesta intre orele 14-16, astfel incat orice plimbare pana la magazine, farmacii, frutterii, carniserii, tutungerii sau orice alt tip de magazine iti trece prin cap trebuie sa o programam in afara acestor ore. Cum se aproprie ora 14 vanzatorii inchid casele, trag obloanele si pleaca acasa sau la restaurantele care au program in timpul fiestei.
Vizita la frutterie este unul dintre obiceiurile mele saptamanale preferate. Imi iau caruciorul cu mine, il parchez in magazin, la intrare, iau un cos sau, daca este disponibil, un carut, si incept sa le selectez. Frutteria pune la dispozitie manusi si pungi de plastic transparente. Pe langa asta, are oferte si reduceri la fructele de sezon si pune la dispozitie un serviciu gratuit de curatire a fructelor de ananas cumparate de la ei. Analasul il primesti taiat in rondele, cu tot cu sucul rezultat la curatire, in caserola oferita de ei.
Cu toate ca avem o frutterie mult mai aproape, Frutteria Rosario este preferata noastra pentru ca are tiraj mai mare. Mai multi clienti inseamna si marfa mai proaspata, dar si mai diversificata. Plus ca sunt singurii de la care putem lua ananas(piña) gata curatit, vin de la butoi si mandarine(tangerines) la oferta. Partea amuzanta este ca pomelo e numele folosit pentru grapefruit, plátano pentru banana si piña pentru ananas. Dintre fructele pe care nu le-am vazut sau nu le-am incercat in Romania, dar care aici sunt printre preferatele mele, pot enumera cu succes kaki si níspero.
Prefer frutteriile in care aleg singura ceea ce imi pun in punga. Cu toate ca nu am avut probleme in pietele de fructe, am inca bucuria culegatorului atunci cand selectez cu mana proprie ceea ce cumpar. Daca majoritatea legumelor nu pun mari dificultati, am simtit lipsa radacinii de telina si a celei de patrunjel. Pachetele de legume pentru supa contin tulpini de telina, morcovi, radacini de pastarnac si o ridiche alba (bune la supa, pe constatate). Desi nu am gasit pana acum la vanzare frunze proaspete de marar (doar la condimente, uscate), fiecare frutterie are la dispozitie, intr-un recipient cu apa, patrunjel proaspat. Acesta este oferit in mod gratuit, dar trebuie sa il ceri daca ai nevoie de el, pentru ca se afla langa sau in spatele casei de marcat. De cele mai multe ori am fost intrebata daca manunchiul oferit, destul de generos, este suficient.
Agitatia maxima la frutterie este in jurul orelor 18-19, cand se incheie programul de lucru. Incerc, pe cat posibil, sa evit aglomeratia. Cu toate astea lumea se aseaza foarte ordonat la rand, vanzatorii gasesc timp sa zambeasca si chiar sa arunce cate o gluma, raspund amabil la intrebarile despre orice produs si isi promoveaza noul serviciu de curatire a fructelor de ananas (pentru cei care li se par cumparatori noi si au pus deja acest fruct in cos).
La sfarsitul anului au oferit clientilor calendare pentru noul an, au adus fructe noi si “trufandale” (cirese si capsuni) si au pregatit in avans fructe de ananas gata curatite. Si, mai ales, au fost bine aprovizionati iar orarul pentru zilele de sarbatoare era afisat cu o saptamana inainte.
Astazi, vanzatorul meu preferat i-a facut sotiorului meu si o punga de portocale cadou, asa din senin. Ca o fi fost deja pregatita, ca ne-a auzit ca suntem straini sau pentru ca a constatat ca suntem deja clienti fideli, nu avem habar. Dar pot sa spun ca nu ni s-a intamplat pana acum in Romania ca un vanzator de fructe sa ne ofere macar un mar gratis.