Spam liberal cu miros de crin amortit


spam Crin Antonescu

Nu le-a spus nimeni politicienilor din Romania ca nu sunt iubiti? Ma eneveaza teribil sa primesc scrisori de la politicieni, fie ca sunt in format electronic, fie ca sunt printate. Pentru ca mesajele electronice demonstreaza ca au adresa mea intr-o baza de date, pe care o folosesc cum ii taie capul, fie ca mi-am dat acordul pentru asta, fie ca nu. Si e o pierdere de timp sa deschid astfel de mesaje sau pur si simplu sa le identific si sa le sterg, categorisindu-le neconditionat drept SPAM, asa cum li se cuvine.

In cel de-al doilea caz e si mai grav: cineva s-a gandit ca are prea multe resurse, ca merita sa consumi hartie si cerneala pentru a trimite scrisori, fara sa mai pui la socoteala pe cei care pun hartiile in plicuri si lipesc plicurile. Si toate astea iau mult timp, pentru ca stiu ce inseamna corespondenta numeroasa.

Ceea ce nu inteleg partidele din tara este ca revoltele sunt, in mare parte, impotriva tuturor politicienilor. Pentru ca s-a ajuns in situatia de acum mergand pe acelasi drum, facand aceleasi “mici” acorduri unii cu altii, in timp ce besteleala e doar in ochii votantilor.

E usor sa dai vina pe un singur partid sau pe un singur om. E usor sa prostestezi si sa zici ca “statul” e vinovat. Nu statul e vinovat, ci POLITICIENII, cu PNL cu tot.  Puteti sa iesiti in strada cat vreti, nu mai merge cu lalaiala. Trebuie taiat la greu, si in sistemul de sanatate se simte.

Cateva comparatii cu sistemul public de sanatate din Spania:

– numarul de farmacii este foarte mic. Nu la fiecare colt de strada, ci in functie de numarul de locuitori. Majoritatea spaniolilor iau medicamente doar cu reteta, se intampla sa nu aiba in casa nici macar un Paracetamol(recomandat aici aproape pentru orice);

– dispensarele sau Centrele de Asistenta Primara au un numar redus de doctori generalisti si foarte putini doctori specialisti. Numarul de CAP-uri este MULT mai mic decat in Romania si doctorii nu au “munca de teren”. Ziua este disponibil si centrul de urgente;

– pentru a ajunge la doctor iti faci programare si dureaza intre 1-3 saptamani pana ajungi la consultatie. Daca e o urgenta, atunci ajungi la urgente, daca nu, atunci astepti;

– ti se fac toate analizele la ei in mod gratuit, nu conteaza daca le-ai facut la companii private sau in alta parte. De obicei toate analizele sunt programate in aceiasi zi a lunii pentru toata lumea, astfel incat un numar mai mare de asistente sa ia in primire pacientii;

– NU SE DA SPAGA, ti se vorbeste politicos, ti se zambeste si primesti retete pentru medicamente doar daca ai nevoie de ele.

O solutie ar fi ca doctorii de familie sa primeasca mai multi pacienti si mai multi bani pentru asta,  si sa nu piarda timpul cu povesti in timpul consultatiilor(stiu o doctorita la care nu scapi fara 30 minute pe consultatie, indiferent de coada de la usa cabinetului, ca sa nu mai vorbesc de programari). Inca un lucru necesar ar fi reglementarea numarului de ore in clinicile de stat si in cabinetele particulare. Ca sa nu mai spun ca unii mai sunt si profesori! Este inadmisibil sa te duci la clinica de stat si doctorul sa te trimita pentru analize la propriul cabinet particular! Si cum reusesc unii sa le faca pe toate trei sau chiar sa mai aiba si functii! Au ajuns doctorii sa lucreze in trei locuri si sa fie si buni la asta!

Nu cred ca sunt foate multi doctori capabili sa jongleze intre garzi, cabinetele private si pacientii care le vin din sistemul public fara ca sistemul de sanatate sa nu sufere. Pentru ca foarte putini dintre romani se declara sanatosi, iar asta ar trebui sa le dea de gandit. Scartie grav si rau si nu doar in Romania, unde trebuie sa scoti bani cand si dupa ce ajungi la un doctor chiar daca platesti lunar.

De ce se tem unii de privatizare? Pentru ca vor primi bani doar de la bolnavi si doar in functie de numarul de bolnavi, care nu vor mai accepta sa fie tratati prost pe banii lor. Pentru ca nu se vor mai plati zeci de cotizatii la stat de cei care nu au nevoie. Pentru ca platile duble, precum in cazul celor care sunt salariati si au si PF, nu vor mai fi posibile, ca doar nu sunt doi oameni. Pentru ca nu vor mai fi atat de multi bani de “pierdut” prin buzunarele CNAS. Pentru ca nu mai sunt bani de pierdut si e usor sa dai vina pe cineva pentru o masura nepopulara.

Revolutie, hah! Proteste sunt peste tot, dar Romania inca nu e invatata cu ele…

 

 


One response to “Spam liberal cu miros de crin amortit”

  1. “Nu la fiecare colt de strada, ci in functie de numarul de locuitori.”\

    asa e si in Romania, dar orasele fiind foarte dense da ipmresia ca sunt f. multe farmacii

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.