Cúpula Las Arenas


Din farmecul oricărui loc străin fac parte, în mod invariabil, nepotrivirile de limbă care-i dau turistului un aer ciudat în timp ce pozează ca disperatul nume de firmă, de localități sau cine știe ce alte chestii. Localnicii pot vedea, cel mai adesea, situații variind de la râsete spontane și poze până la figurile asociate cel mai ades cu elevii care se chinuie să nu radă în timpul orelor cu privirea profesorilor ațintită asupra lor (plus pozele de rigoare).

Locul cel mai probabil pentru acest tip de amuzament cu care turistul român se întâlnește în Barcelona este la Las Arenas Barcelona. Fostă arenă de tauri, din clădire a fost păstrată doar fațada de cărămidă pentru aspect, restul fiind transformat într-un foarte modern și foarte comun mall care s-a deschis în mai 2011. Atracția acestui mall o reprezintă platforma construita deasupra sa, sau mirador cum obișnuiesc să-i spună spaniolii. Pentru a ajunge pe platformă există câteva modalități: cea rapidă este liftul exterior din sticlă, pentru folosirea căruia trebuie plătită taxa de 1 euro; a doua cale este folosirea scărilor rulante din interior, scări prezente la fiecare etaj. O a treia cale este cea a liftul interior – este potrivită doar celor care au foarte mult timp, sunt ei înșiși în căruț cu roțile, sunt în vârstă și nu-i țin încheieturile ori au căruțul copilului. Butonul liftului este apăsat la fiecare etaj, ceea ce fie te lasă pagubaș, fie te învață minte să-ți folosești propriile picioare pentru a ajunge pe platformă.

Chiar înainte de a ajunge pe platformă turistul român va începe să zâmbească, să chicotească ori să radă de-a binelea. Variațiile de comportament depind de numărul și calitatea însoțitorilor. Pentru că turistul român va descoperi CUPÚLA LAS ARENAS. Și dacă nu a reușit să facă poza la urcare, sigur la coborâre nu va rata ocazia să imortalizeze momentul pentru a mai râde și acasă.

Lăsând deoparte acest amuzament, cupola arenei oferă tuturor celor înzestrați cu o cameră prilej de a poza de la înălțime fântâna din Plaça d’Espanya, Turnurile Elvețiene și Muzeul Național de Artă al Cataluniei(MNAC), parcul Joan Miro aflat chiar în spatele Arenei cu lucrarea abstractă Donna I Ocell( Femeie și Pasăre) și vederi generale asupra orașului, atât cât se vede din el.

Cum cei mai întreprinzători spanioli au înțeles că economia lor depinde de turism, din loc în loc au fost amplasate pentru privitori plăci de identificare a obiectivelor din oraș, de exemplu Sagrada Familia. Nu vă așteptați totuși să le puteți vedea pe toate cele indicate în zilele cețoase sau ploioase.

Acestea fiind spuse, deschid în mod oficial lista de postări dedicate nepotrivirilor de limbaj. Adéu!

,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.